Allehånde

2020-12-05

Allehånde (Pimenta dioica) er et krydderi, som stammer fra Amerika. Allehånde har sit navn fra den sammensatte smag af nelliker, peber, kanel og muskat. Bærrene taber deres krydrede aroma, når de modner, så de høstes umodne og grønne. De tørres i solen og får en rødbrun farve. Aromaen sidder især i bærrenes skal.

Allehånde, der er et op til ni meter højt træ, er hjemmehørende i de tropiske skove i Syd- og Mellemamerika samt på Vestindien. Det meste allehånde kommer fra Jamaica og kaldes også for jamaicapeber. Det var Christoffer Columbus der bragte allehånde til Europa.

Allehånde letter på luft i maven, oppustethed og i det hele taget uorden i maven. Krydderiet er kendt for sin antiinflamatoriske effekt. Derfor er det ideelt ved inflammation i led og gigtsmerter selv ved hæmorider og mod krampe.

Dets antibakterielle og antifungale effekt ses i studier overfor mavebakterier og generelt ved at forbedre den naturlige immunforsvarsreaktion. Derudover kan dets tilstedeværelse i visse fødevarer neutralisere bakterier, så kroppen ikke reagerer så meget eller slet ikke.

I nogle kulturer bruges denne te til at afhjælpe maveproblemer: Bland 1/2 teske allehåndepulver i en kop varmt vand. Lad det stå i 10 minutter og dræn. Drik det en gang dagligt mellemmåltiderne, da allehånde kan forstyrre jernoptagelse.

Allehånde kan bruges til at lette smerte og afslappe muskler. Lav en tyk pasta af vand og allehånde. Smør det på det smertefulde område og forbind med tyndt stof. Lad det virke i 20 minutter. Eller hæld 2-3 dråber essentielle olier i en raps- eller anden olie og masser blandingen ind.

Den essentielle olie kan også spredes i luften for lindring af hovedpine og bihulesmerter.

Allehåndes antibakterielle effekt er også brugt til at forbedre vores mundhygiejne, dog er gurgling nok ikke at anbefale.

Også blodcirkulationen forbedres med krydderiet grundet indholdet af kobber og jern.

Har du tendens til at føle dig kold, så vil en drik med allehånde mm stimulere og varme din krop da blodgennemstrømningen forbedres og du får mere energi.