Peber

2020-12-06

Sort peber forøger syreudskillelse i maven og hjælper derved med fordøjelsen samtidig virker det laksativt. Det ydre lag på peberkornene hjælper med til nedbrydning af fedtceller. Pebret mad vil derfor være med til at skabe vægttab. I ayurveda bruges peberte til vægttab. Peber virker også mod mavegas. Du kan med fordel bruge peber til at krydre maden med i stedet for chili.

Peber bruges også til at behandle almindelig forkølelse og hoste. Peber letter også når næse og bihuler er stoppede. Gode råd er:

  • For at rydde luftvejene: Tag et glas varmt vand blandet med en halv spiseskefuld sort peber pulver, to eller tre gange om dagen.
  • Alternativt kan du inhalere damp fra en gryde med varmt vand blandet med lidt "af sort peber og eukalyptusolie.
  • En anden simpel løsning er at opsnuse en blanding af sort peber og et par dråber sesamolie. Det vil fremkalde nysen, men rydde bihulerne.

Med hensyn til mundhygiejne, så vil peber mindske og reducere betændelse i tandkødet og problemer såsom dårlig ånde og blødende gummer. Du kan:

  • blande samme mængde salt og peber i et par dråber vand og massere gummerne med blandingen.
  • blande en knivspids sort peber pulver i nellikeolie og anvende den på det berørte område.

Peber hjælper endvidere som omslag ved insektbid og ved infektioner.

Hjælper også til at holde arterierne rene ved at "skrabe" cholesterol af blodårernes indervægge, ligesom fibre gør. Reducerer derfor arterosklerose. Desuden indeholder peber polyphenoler, som beskytter mod forhøjet blodtryk, diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

Peber virker som transportør af gode effekter fra andre næringsstoffer rundt i kroppen og forbedrer derved optagelsen af vigtige mineraler og vitaminer.

Piperin, det stof i peber der giver den karakteristiske smag, har vist sig at fremme mental klarhed og forbedre den kognitive funktion og nedsætte hukommelsesforstyrrelser.

Peber øger produktionen af serotonin, og hjælper derved på humøret.

For at få de bedste effekter af peber, brug det friskkværnet.