Nok ukendt for de fleste er stevia en noget nær magisk erstatning for sukker. Det findes at købe i dagligvareforretninger ligesom andre sødemidler, men især findes det i helsekosten.
Stevia kan bruges i stedet for sukker og selvom det er meget dyrere end sukker og er importeret kan det være et godt alternativ til sukker især ved diabetes og for andre som forsøger at begrænse deres indtag af kulhydrater. Stevia regulerer blodsukkerniveauet i kroppen. I stedet for sucrose indeholder det steviose, en glycosidtype. Ved nedbrydelse optages de glycoseindeholdende partikler ikke i blodbanen, men af tarmen bakterier.
Stevias indhold af kulhydrater er lavt og da det er meget sødere end sukker, kan det få en betydning for dig, som vil tabe dig. Mest af alt har det nok en meget gavnlig virkning for børn, som er blevet vant til at spise meget sukker i slik, saft, kager, kiks mm. De negative effekter af sukker findes ikke ved stevia. Lidt af et skift i tanken - da vi nu ikke behøver være så sukkerforskrækkede.
En anden fordel ved stevia er, at det fører til udskillelse af salt, det tisses ud. Herved afslappes blodårerne og presset i hjertekarsystemet i kroppen mindskes. Hjertet beskyttes og risikoen for blodpropper mindskes.
Stevia reducerer endvidere bakterieformering i munden. Det gør gummerne fastere og virker blidt på blødende eller ømme gummer og tandkødsbetændelse. Stevia anvendes i tandpasta og mundskyldningsprodukter. Dets antibakterielle virkning gør det endvidere effektivt mod ondt i halsen og blister.
Også ved eksem kan stevia anvendes, idet det virker som steroider og hæmmer bakterierne.
Vi kender til at sukker nedbryder knoglernes kalcium. Stevia derimod indgår i calciummetabolismen og øger mængden af calcium - godt for både tænder og knogler især hos børn.
Stevia kan bruges i bladform, som er pulveriserede og i flydende form. Det kan bruges i bagværk, mælkeprodukter samt i kaffe og te og andre nydelsesmidler som slik og sodavand og syltetøj mm. I forhold til andre sødemidler er stevia kendt for sin stabilitet ved opvarmning.
Selvom det næsten lyder for godt til at være sandt, så nyd det alligevel med moderation - prisen nok også begrænsende.
Lidt om priserne
Stevia i bladpulverform til kosmetisk brug: 250 g for knapt 50 kr og sød stevia i grøn pulverform 50 g for 48 kr. I madlavning mm kan du bruge Stevia Sød - 400 g koster 98 kr - her vejledes at 1 ml stevia svarer til 1 ml sukker.
Lidt om planten
Stevia er en flerårig grøn plante, som kommer fra Sydamerika. Den er kendt for sin søde smag, som er mere end 40 gange sødere end sukker. Den giver ingen negative effekter på kroppen, som sukker. Den er i familie med solsikken, Asteraceae-familien, med mere end 240 arter. Den kendes som sødblad eller honningblad, men på latin hedder den Stevia rebaudiana. Den gror i de tropiske egne af Nord- og Sydamerika især Paraguay. I 2011, gav EU tilladelse til brugen af stevia i de 27 medlemslande.
Kunne vi dyrke stevia ville vi gøre som med mynte, tage bladene af og tørre dem og opbevare dem tørt. Bladene kan bruges direkte i madlavningen. Planten kræver dog meget sollys og en rig jord, men mon ikke det er en plante for fremtiden.
Lidt om det søde
Vær varsom med den form du bruger. Der findes tre former for stevia:
Grønbladet stevia - den er 30-40 sødere end sukker.
Steviaekstrakt - som er mindre bitter end bladformen og 200 gange sødere end sukker
Forarbejdet stevia - som er meget forarbejdet og som indeholder genmodificerede ingredienser. Den er 200-400 gange sødere end sukker og den omtales often som den værste form af stevia.
Når du vil bruge stevia kan du med fordel lave en sødet flydende form. Lad to liter vand simre med 1 kop friske blade i 15-20 minutter, si bladene fra og tag en teskefuld i kaffen eller teen og opbevar i køleskabet. Nu er vi nok ikke så heldige at have friske blade, så du kan prøve dig frem med pulverformen.