Stjerneanis

2020-12-11


Stjerneanis har en flot form og kan bruges i både chaite og forskellige retter. Smagen af lakrids er stærk og virker måske overdøvende for mange. Vi bruger frugten, som kommer fra en plante der hører hjemme i Kina og det sydlige Japan. På latinsk kaldet illicium verum. Denne er ikke at forveksle med den japanske sort Illicium anisatum som er giftig og hvoraf kun bladene tørres og anvendes som røgelse i Japan.

Stjerneanis er ikke i familie med den anisplante vi kender herhjemme fra, men indeholder også det stof, anethol, der får lakridssmagen frem. Når vi bruger garam masala samt det i Kina anvendte "fem krydderier" indeholder disse blandinger også stjerneanis.

Stjerneanis forbedrer din fordøjelse og anses for at være en af de bedste drikke som te efter et måltid. Det kan måske være en hjælp som sovemiddel, da det har en mild sløvende effekt.

I den kinesiske medicin udskrives anis til gravide for at booste deres immunsystem og for at øge mælkeproduktionen efter fødslen.

Stjerneanis er rig på flere vigtige vitaminer som A og C samt B, indeholder også calcium og fosfor. Det er en fantastisk antioxidant da det indeholder vitamin C og linaalol. Det har en fremragende evne i bekæmpelsen af candida og andre svampeinfektioner. Det indeholder helt op til fire antibakterielle stoffer. Stjerneanis er den bedste kilde til et stof der kaldes "Shikimic syre" som bruges mod virusinfektioner og som også findes i ginkgo biloba.

Stjerneaniste (se nedenfor) er god ved hoste og lettere ondt i halsen. Du kan drikke lidt aniste tre gange daglige eller få en umiddelbar effekt ved et dampbad. Gør sådan:

Anisdampbad:

2 tsk anispulver i en stor kop kogende vand. Inhaler, det giver klarhed.

Og så giver det en bedre ånde at tygge et par aniskorn. Du kan lave dig selv en billig mundvask med:

Et par teskeer stjerneanispulver i et par kopper vand og tilsæt evt. et par dråber nellikeolie eller pebermynteolie. Så får du en rigtig god effekt.

God fornøjelse med Stjerneanis.