VINIYOGA

Hvad er Viniyoga?

I følge historien er viniyoga en yogaform, som hjælper enhver til at give det de har indeni sig.
Min direkte lærermester, Dr Natesan Chandrasekaran underviser direkte efter sin lærermester T K V Desikachar og denne efter sin far Sri Krishnamacharya. 


Viniyoga er at en passende lærer på et passende tidspunkt og en passende måde giver undervisning til den enkelte elev. Det er ikke tilfældig undervisning eller rutine, men noget unikt og individuelt og meget specifikt. 

For undervisningen gælder, at læreren kun kan dele og give ud af det der er indeni hende eller ham. Dvs. ikke noget som hun har hørt, læst, set men kun det hun har mærket. Viniyoga er den yoga, som lever inde i underviseren, et levende minde, som underviseren giver af. 

Vi kan aldrig undervise andre som vi selv er blevet undervist eller som vi selv har behov for. Enhver af os er unik og underviseren kan derfor ikke give det som gælder for hende selv. Alle individer fortjener at blive behandlet lige efter deres forhold og det er dette en viniyogalærer er udlært i.

Dr NC har beskrevet ovenstående i større detalje på engelsk her.

Viniyogaens historie

Viniyoga er legenden om den store guru Krishnamacharya, som underviste blandt andet Pattabhi Jois og B.K.S. Iyengar.

Disse to er de to mest prominente figurer i yogaens udbredelse til vestern I 70´erne.

Krishnamacharyas søn T.K.V. Desikachar viderebragte sin fars lære som grundlægger af Krishnamacharya Yoga Mandirum (KYM) i Chennai, Indien. Her begyndte han at kalde metoden Viniyoga.

Desikachar døde i august 2016. Han havde undervist offentligt indtil kort før sin død. I nogen tid videreførte hans søn Kausthub KYM. Men i 2013 trådte han tilbage som resultat af beskyldninger om psykisk og fysisk chikane af kvindlige elever.

I Europa findes flere viniyogasammenslutninger blandt andet den jeg hører til, som er i Frankrig. Lederen af Viniyoga-fondation Frankrig, Bernard Bouanchaud, er oplært direkte af T.K.V. Deschikashar og har også haft et personligt forhold og modtaget undervisning af Krishnamacharya. Det er et stort privilegie at blive uddannet direkte af denne meget veluddannede og vise mand.

I USA, er Gary Kraftsow, grundlæggeren af det amerikanske Viniyogainstitut, den mest prominente amerikanske fortaler for T.K.V. Desikachars metode. Andre velkendte elever inkluderer Leslie Kaminoff, grundlægger af The Breathing Project i New York City og medforfatter af "Yoga Anatomy".

Kilder:

Vaidyasala, Chennai, Indien - DR.NC's sted.

Viniyoga fondation, Paris, Frankrig - Bernard Bouanchaud samt mine øvrige lærere derfra.